13. Tartă cu pere și mere

Tartele…ce pot spune despre acestea? Cu cât le faci mai des, cu atât îți par mai simple de pregătit. Dar cred că această afirmație poate fi generalizată pentru orice tip de desert. Aluatul pentru tartă este de tip nisipos, al cărui gust este echilibrat de către umplutură. Nu necesită multe feluri de ingrediente (făină, unt, zahăr și ouă pentru tartă + umplutura), iar cea mai mare cantitate este cea de făină.

De data aceasta nu am reușit să fac poze la procesul de pregătire, dar sper că lipsa acestora nu vă va împiedica să încercați acest desert. Este o prăjitură perfectă de savurat cu ceai sau cafea!

Ingrediente pentru tartă:

  • 500 g făină
  • 250 g zahăr
  • 250 g unt
  • 2 ouă
  • drojdie pentru prăjituri
  • 1 portocală sau lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 3-4 pere mari
  • 1 borcan cu magiun de mere (sau caise)
  • 50 g semințe de pin (opțional)

Timp pregătire:  30 minute
Timp preparare: 45 minute

Modul de pregătire:

1. Freacă untul spumă și adaugă treptat zahărul, ouăle, făina, 1/2 pliculeț drojdie și coajă rasă de portocală sau lămâie. Frământă până când obții un aluat omogen, apoi pune-l să se odihnească 15 minute în frigider.

Cantitatea de zahăr poate fi ajustată după preferință. Umplutura conține magiun, care este dulce, respectiv zahărul din aluat poate fi redus (de exemplu la 150-200 g).

Aluatul nu trebuie frământat mult timp. Imediat ce toate ingredientele s-au omogenizat (în special untul), aluatul se învelește în folie alimentară transparentă și se lasă în frigider 15 minute.

2. Taie perele feliuțe și fierbe-le 3 minute în apă clocotită. Scurge-le și lasă-le să se răcească. Întinde o foaie din 2/3 de aluat și îmbracă o tavă rotundă unsă cu unt. Aranjează deasupra perele fierte și presară semințele de pin.

Am tăiat 3 pere așa cum scria în rețetă, dar aș recomanda cel puțin 4 pere mari, deoarece după fierbere, feliile se subțiază și se reduc în volum. Plus, dacă va fi o cantitate mai mare de pere, gustul acestora se va simți mai bine (mai ales ținând cont că în umplutură este și magiun care fiind mai dulce are un gust mai pronunțat).

Eu am folosit o tavă cu fund detașabil de 26 cm diametru. Foaia obținută din aluat nu este groasă, cam 3 mm. Încercați să ridicați aluatul și pe pereții tavei, astfel umplutura se va ține mai bine, nu se va lipi de pereți și va fi mai ușor de fixat deasupra rulourile din aluat.

Semințele de pin sunt opționale (ele fiind și relativ scumpe). În același timp, aceste semințe oferă o notă de gust mai deosebită tartei.

3. Din aluatul rămas modelează rulouri subțiri și aranjează-le deasupra în formă de grătar. Coace tarta 35-40 de minute în cuptorul preîncălzit.

Pentru ca aceste rulouri să fie modelate mai ușor, până întindeți foaia din aluat și aranjați umplutura, treimea de aluat rămasă poate fi păstrată în frigider. Astfel, aluatul nu va deveni prea moale și nu se va rupe atunci când se vor întinde rulourile.

4. Când este aproate gata, pune în spațiile grătarului de aluat magiunul de mere (sau caise) și dă tarta din nou la cuptor pentru 5-10 minute. Lasă tarta să se răcească și presar-o cu zahăr pudră.

Nu vă grăbiți să presărați zahărul pudră dacă tarta este încă fierbinte, riscați ca zahărul să se topească. Zahărul pudră este o soluție bună de a ascunde toate imperfecțiunile 🙂

Tarta pere si mere (2)

În final eu cred că această tartă este una gustoasă și merită încercată. Este o combinație reușită între aluat nisipos și umplutura din pere și mere/caise.

Poftă mare!

 

 

Leave a comment