3. Prăjitură din albușuri, cu glazură de lămâie

În sfârșit o iau de la început. Adică încerc să fac rețeta care este prima în carte și nu pe la mijloc. Și este o prăjitură din albușuri, adică aproape un pandișpan clasic (ou, făină și zahăr). Zic ”aproape”, deoarece blatul conține și unt. Și aceasta a fost partea cea mai dificilă pentru mine. Cum să încorporezi bezeaua în unt? În general este o rețetă simplă, iar lămâia îî oferă o aromă și gust mai deosebit și buuuun.

Ingrediente (pentru blat):

 • 8 albușuri
 • 300 g zahăr
 • 150 g unt
 • 150 g făină
 • 1 praf de sare
 • coajă rasă de la 1 lămâie
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 1 lingură margarină
 • 1 lingură făină pentru tavă

Ingrediente (pentru glazură):

 • 1 albuș
 • 100 g zahăr pudră
 • 1 lămâie (de preferință verde)

 

Timp pregătire: 45 minute
Timp preparare: 40 minute

Modul de pregătire:

1. Bați spumă albușurile cu sarea. Adaugi zahărul și bați în continuare până se întărește bezeaua. Freci spumă untul moale, adus la temperatura camerei, cu coaja de lămâie și zahărul vanilat, apoi încorporezi câte o lingură de bezea, amestecând de jos în sus și făina cernută.

Aparent nimic complicat. Mie îmi place să fac bezea, chiar dacă sunt momente când îți pare că albușurile nu se vor întări și încercarea a eșuat. Deobicei bat ouăle cu mixerul în jur de 10 minute. Dar iată cum să faci untul spumă și să încorporezi bezeaua în el? Am încercat să fac untul spumă, dar oricum consistența nu este lichidă sau semi-lichidă și atunci când începi să adaugi bezeaua și făina, în aluat rămân bucățele de unt.

prajitura-din-albusuri-4
Bezeaua

2. Aprinzi focul la cuptor. Ungi cu unt și tapetezi cu făină o tavă cu dimensiunile aproximativ 25 x 35 cm, torni compoziția și o netezești cu lama cuțitului. Coci blatul timp de 40 de minute, la foc mijlociu, apoi îl lași la răcit în tavă.

Foc mijlociu pentru mine e 160 de grade. Am luat o tavă pătrată și nu rotundă, cu dimensiunile indicate în rețetă. Cred că totuși ar fi fost mai bine o tavă de dimensiuni mai mici. Chiar dacă rețeta de pandișpan nu este complicată, aluatul nu conține praf de copt și se ridică pe baza ouălelor/albușurilor. De aceea, atunci când dau astfel de aluat la cuptor, aștept 30-40 minute cu grijă și frică dacă blatul se va ridica sau nu. La această rețetă am avut aceeași temere. În plus, nu știam ce va fi cu untul care nu s-a încorporat foarte bine în aluat. În final, a fost bine, deoarece aluatul s-a ridicat, deși nu la nivelul așteptat, iar untul s-a topit și nu a creat ”insule” în aluat. Dar posibil că și dimensiunea tavei a influențat înălțimea blatul copt, care nu a fost foarte înalt și pufos cum mă așteptam să fie.

prajitura-din-albusuri-1
Prăjitura coaptă și cu glazură. Am început să o tai.

3. (Glazura) Încorporezi zahărul în albuș, frecând energic cu o lingură. Razi coaja de lămâie, apoi storci zeama. Adaugi răzătura și zeama de lămâie în glazură după ce ai încorporat tot zahărul și omogenizezi. Întinzi glazura peste prăjitura rece și o lași să se usuce timp de 10 ore, apoi o tai în bucăți.

Foarte important să fie anume zahăr pudră, astfel zahărul se va omogeniza mult mai bine cu albușul. Iar zeama de lămâie este obligatorie, anume ea oferă aromă și gust prăjiturii. Am așteptat vreo 2 ore, nu chiar 10 ore ca să tai prăjitura și chiar dacă nu complet, glazura era uscată suficient de bine pentru ca prăjitura să poată fi tăiată și mâncată.

În concluzie, este o rețetă simplă, dar în același timp complicată (cel puțin pentru mine) din cauza untului. Pentru data viitoare, cred că aș evita adăugarea untului și aș face un pandișpan clasic. Și aș folosi o tavă mai mică (cu diametrul de aprox. 24-25 cm).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s